Наверх
Войти на сайт
Регистрация на сайте
Зарегистрироваться
На сайте недоступна
регистрация через Google

SS, 37 - 12 марта 2009 14:55

Все
Нещодавно поталанило мені подивитись *Тріумф Волі* Лені Ріфеншталь, про четвертий партійний з’їзд НСДАП в Нюрберзі. Те що цей фільм було заборонено на протязі десятиліть, як той, який пропагандує нацизм, думаю пояснювати не треба. Але тепер цю заборону зняли, і мені, як людині яка вивчає історію Третього Рейху, було дуже цікаво подивитись цей фільм. Проте розмова не про нього, а про ефект дежавю, який я відчув при його перегляді.
Уявіть, на екрані ви бачите юрбу всміхнених хлопчаків, які бігають по луку та грають в чехарду... Маленькі дівчата, в чистих спідничках збирають квіти... сонце сяє в небі, погода чудова, все настроює на позитив. І раптом ви помічаєте на рукавах сорочок хлопчаків нашивки зі свастикою...
Центральна вулиця міста, йде парад, але не військовий, а карнавальний. З обох боків вулиці сотні людей посміхаються і машуть руками тим, хто приймає участь у параді... а парад представляє собою ходу людей у національних костюмах, клоунів, акробатів... і от колона проходить повз трибуну, на якій їх зустрічає Гітлер.
От фюрер спускається з трибуни, підходить до молодих дівчат і дарує їм квіти...
Картина на грані утопії.
А тепер увімкніть свою уяву, і зробіть малесеньку зміну в антуражі – замініть свастики, на червоні зірки, Гітлера замініть на Сталіна, і отримаєте один з фільмів, якими постійно годували наших батьків та бабусь з дідусями. Фільми повністю ідентичні, з єдиною відмінністю в символіці та мові.
Далі йдуть записи виступів членів партії. І говорять вони більш ніж потрібні речі. Про розвиток сільського господарства, будівництво автобанів, про питання здоров’я, спорту, відпочинку…
І так далі...
Нічого нового, все це ми вже сотню разів бачили, як у кіно, так і у живих виступах політиків світу.
Я не збираюсь виступати адвокатом НСДАП, проте хочу закликати мудрагелів, які люблять приписувати схожість речей Гітлера, Гімлера та Гебельса, до слів сучасних політиків, особливо українських. Друзі, цим словам вже тисячі років, і вони звучали і будуть звучати і на далі, і з цим нічого не поробиш.
Нещодавно мені до рук потрапив журнал *Стіна* в якому у статті про Лені наводяться фрази Гебельса та Ющенка, Гесса та Тимошенко і так далі, мовляв, ми маємо при владі те саме, що мали при владі німці у 30-40х роках. Так і захотілось натовкти пику журналісту, який написав цю статтю. Бо приведені цитати стосуються економічного росту країни, збільшення виробництва та підтримки національного виробника. Проте оскільки про це казали нацисти, а тепер кажуть *демократи* то зрозуміло, яке враження викликає дана стаття у читача.
Вирішив і я навести всього одну цитату, і вставити її для порівняння іншої цитати, як це зробив автор журналу *стіна*
*Только совместный труд способен обледенить немцев всего мира* - Адольф Гитлер, выступление перед строителями, Нюрберг 1934г.
*Совместный труд – объединяет* - кот Матроскин, *Зима в Простоквашино*
Добавить комментарий Комментарии: 0
Мы используем файлы cookies для улучшения навигации пользователей и сбора сведений о посещаемости сайта. Работая с этим сайтом, вы даете согласие на использование cookies.